Geïnspireerd worden door de mystiek van oude culturen enerzijds en vormgeven aan persoonlijke emoties anderzijds. Dát is de vormentaal van de keramische objecten van Lyda Dirkse. Haar kunstwerken zijn van deze tijd en dragen tegelijkertijd een verwijzing naar het verleden. Soms worden oude tekens en symbolen in de klei gegrift, of voegt zij glas of koper toe aan haar sculpturen. De contrasterende materialen beïnvloeden en versterken elkaar. Het glas geeft een spannende speling met het licht, en koper een extra stukje glans.

Het resultaat van de abstracte sculpturen is zowel stoer als fragiel, en de vrouwfiguren zijn op ingetogen wijze trots en zelfbewust. Ze stralen een mystieke schoonheid uit.

Klei is voor Lyda het oermateriaal om indrukken en gevoelens in weer te geven. Staan de kunstwerken buiten, dan vallen ze op door zowel autonomie als harmonie met de omgeving. Die tegenstelling zorgt voor de “fascinatie” die haar kunst bij de toeschouwer oproept.

Haar objecten bouwt ze met de hand op uit verschillende soorten klei. De glazuren en engobes stelt ze zelf samen en worden heel dun aangebracht. De natuurlijke structuur van de klei en het oppervlak blijft daardoor behouden. Het werk wordt gebakken in een electrische oven op een temperatuur tussen 1100 en 1200 graden, waardoor het weerbestendig is.

• Lid van de Nederlandse Vakgroep Keramisten
• Werkt zelfstandig, maar ook in opdracht en is tevens docent keramiek aan een centrum voor de Kunsten.

Opleiding
• Kunstacademie Sint-Joosten te Breda (Keramiek)
• Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Downloads:

- Artikel NVK1.pdf
- Artikel NVK2.pdf
- Artikel "Passie voor tuinen".pdf